Hållbara livsmedelskedjor
IVL Svenska Miljöinstitutet arbetar med hållbarhet längs hela livsmedelskedjan, i nära samverkan med bransch och offentlig verksamhet.
Samtidigt arbetar vi med teknik och metodutveckling för framtidens hållbara livsmedelsproduktion i samarbete med företag, myndigheter och forskare. Vårt fokus sträcker sig även till att minska matsvinnet och spara resurser genom förbättrad hantering av livsmedel i hela kedjan.
Ett axplock av vårt praktiska arbete på livsmedelsområdet
Samarbete för minskat matsvinn
SAMS är en frivillig överenskommelse inom livsmedelskedjan och en del av regeringens livsmedelsstrategi. Livsmedelsproduktionen bidrar till 20-30% av globala klimatutsläpp, miljöpåverkan och resursuttag. Därför är det viktigt att minska matsvinnet.
Hållbar Stadsodling
Klimatförändringar, befolkningstillväxt, urbanisering och minskade ytor med odlingsbar mark kan öka behovet av alternativa och hållbara lösningar för att producera mat i framtiden. IVL driver två forskningsprojekt som undersöker hur stadsodling kan främja hållbar livsmedelsproduktion i urban miljö.
Livsmedelsavfall i Sverige 2022
De senaste beräkningarna av livsmedelsavfallet i Sverige visar att ungefär 1 420 000 ton livsmedel kastades under 2022. Det är 135 kg per person.
Senaste nyheterna inom livsmedel
Forskning inom livsmedel
Vi bedriver forskning och utveckling inom hela livsmedelsystemet.
Tjänster IVL erbjuder inom livsmedel
Filtrera resultatet
Det här formuläret postas automatiskt
Kontakta IVL:s livsmedelsexperter
Michael Martin
Livscykelanalys och hållbara livsmedelssystem